tiistai 25. toukokuuta 2010

FC Lahti Oy:n toinen osakeanti 10.6.

Kesän kunniaksi voi käydä tekemässä elämänsä parhaan sijoituksen, ja ostaa FC Lahti Oy:n osakkeita torstaina 10.6. pidettävässä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Korkoa on odotettavissa 0 prosenttia, mutta henkistä pääomaa sitäkin enemmän.

Wikipediasta saksittua: Suunnattu osakeanti

Osakkeiden liikkeellelaskusta käytetään tavallisesti nimitystä osakeanti. Yritykset ker(j)äävät osakeanneilla sijoittajilta pääomaa toimintansa rahoittamiseen. Suunnatussa osakeannissa tietyllä erikseen määritellyllä ryhmällä yhteisöjä tai henkilöitä on oikeus merkitä uusia osakkeita. Tällöin heidän suhteellinen osuutensa yhtiön osakepääomasta kasvaa muiden osakkeen-omistajien omistuksen kustannuksella. Suunnatun osakeannin suorittamiselle tulee osake-yhtiölain mukaan aina olla painava taloudellinen syy.

Edessäni on FC Lahti Oy:n sijoitusmuistio, jossa annin tavoitteeksi kerrotaan seuraavaa: "Suunnatulla osakeannilla on tarkoitus hankkia uusia omistajia sekä lisää omaa pääomaa myymällä yksityishenkilöille ja yrityksille uusia K-osakkeita hintaan 550€/osake – minimimerkinnän ollessa viisi (5) osaketta. Tavoitteena on myös saada nykyisiä omistajia lisäämään panostustaan pääomarakenteen vahvistamiseksi."

Toimitusjohtaja Kallströmin esityksissä nousee esiin motiivi, mihin rahaa tarvitaan. Kehittämiseen. Minkä kehittämiseen? Kisapuiston? Oheispalveluiden? Ei ja ei. Rahat tarvitaan pääasiassa "ulkojalkapalloilullisiin" tarkoituksiin. Jalkapalloperustan tulisi elää pääasiassa tulorahoituksella, mutta esim. skouttaaminen, akatemia ja kansainvälisyys saattavat tarvita pienen taloudellisen ekstraruiskeen jotta päästään tasolle johon halutaan. Lisäksi uutta pääomaa tarvitaan puskuriksi todella huonoja aikoja varten. Tällä hetkellä futis pyörii nippanappa tulorahoituksella, kun oikein hyvin menee. Normisuoritus on pieni tappio tai vähän isompi. Näinhän ei voi olla, OY-laki ja yhtiöjärjestys jo toteavat että osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Tarvitaan siis jotain muuta tulonlähdettä kuin jalkapallon pelaaminen, eli "ulkojalkapalloilullisia" rahavirtoja. Ja tähän tarvitaan uutta pääomaa. Kokemus on osoittanut allekirjoittaneelle, että raha tulee rahan luo ja It takes Money to make Money. Hassen ja Kantoluodon selkänahasta ei sitä voittoa revitä, eikä satunnaisella pelaajakaupalla.

Mitä huippujalkapallotoimintaa harjoittavalla osakeyhtiöllä voi sitten olla repertuaarissaan? Hassen Tivolista ei saada kilpailijaa Linnanmäelle tai ruotsin laivoille, pelaajien miesprostituutio ei käy laatuunsa, hiljaiseksi vetää. Onhan myyntikataloogissa nytkin teemapäivää yrityksille ja muille, jossa pelaajat vetävät ohjelmaa ja peliä asiakkaille, hyvä. TJ Hasse on puhunut hyvinvointipalveluista, joita joukkueen palkkalistoilla olevat fysiot-hierojat tuottavat. Ihan "nice", mutta ei sillä kuuhun mennä, muutamaksi sekunniksi pompataan ilmaan. Ehkä pari oman kylän poikaa voidaan kiinnittää lisää, tai hankkia jugurttiin banaaneja.

Sijoitusmuistiossa on nätisti piirretty kokonaisuus nimeltä FC Lahti. Oma laatikkonsa on FCL Hyvinvointi, johon kuuluu fysiot ja "palveluohjelmat". Mitä nämä palveluohjelmat ovat? Kuulemma kevyttä TyKy eli työkykyä ylläpitävää toimintaa, "Musta Kuhnuri" käy hieromassa hartioita vartin työpaikalla ja "sen semmoista". Se on selvää että kansakunnan vaurastuessa hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa. Silti, haluaisin kuulla vähän yksityiskohtaisempaa esitystä ja liiketoimintasuunnitelmaa.

Meidän joukkue

Nyt pääsee isojen poikien kalliiseen harrastukseen mukaan sopuhintaan vain 2750 euroa! Se on aika lailla lahtelaisen keskivertoduunarin kahden kuukauden nettopalkka. Mitä sillä saa? Hyvän fiiliksen, varmasti. Jotain hyvää seuran taholta, taatusti pääsee katkiskatsomossa käymään. Ja ehkä joskus pompottelemaan joukkueen kanssa. Niin ja tietty ääni yhtiökokouksessa, jossa voi kysyä hyviä kysymyksiä wiener suupielessä. Osaksi verkostoa? Yhteisöä, meidän joukkuetta? Mielestäni tuolla minimisummalla ei tehdä isoa verkostoa, ja verkostossa vain koolla on merkitystä. 500 omistajaa olisi jo sellainen määrä, jonka kanssa firmat haluaa tehdä kauppaa. Pari sataa jo huomattaisiin. Nyt omistajia on 32, joista 23 on yksityishenkilöitä. 10.6. jälkeen omistajia on tuskin 50 enempää, valitettavasti. No aivan sama kunhan tilille tulee 250 000 euroa. Meidän joukkue joutuu allekirjoittaneen osalta tyytymään kausikorttiin, kaljaan ja fanituotekauppaan. Hyviä juttuja nekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti