maanantai 26. huhtikuuta 2010

Suurennuslasin alla: "Riku Heini- Kohti läpimurtoa...?"

Nimi: Riku Heini 9.12.1990
Pituus/paino: 174/71
Pelipaikka: Vasen laituri, keskikenttä
Aikaisemmat seurat: FC Kuusysi, FC Reipas, City Stars
Jalkaisuus: Vasen
Pelinumero: 19

Riku Heini on yksi niistä nuorista pelaajista, jonka varaan FC Lahti rakentaa tulevaisuuttaan. Heini on tällä hetkellä vasta 19 vuotias, mutta alkava kausi mustapaidoissa on jo kolmas. Miehen lahjakkuudesta kertoo paljon se, että sopimus syntyi miehen ollessa vasta 17-vuotias. Lahjakkuus on huomattu myös aina maajoukkuetasolle asti. Heinillä on takana lukuisia junnumaajoukkuepelejä eri ikäluokissa ja liigapelejäkin 30. Maaleja ei kuitenkaan liigatasolla ole vielä syntynyt. Siinä ihan pientä faktaa tästä väkkärämäisestä laiturista. Nyt analyysin pariin...

Heiniltä odotettiin viime kaudella läpimurtoa, mutta sitä ei jostain syystä tapahtunut. Peliaikaakin tuli hyvin, mutta Heinin otteita vaivasi ailahtelevaisuus. Tälle kaudella rima on pidetty samoilla kohdilla. Läpimurtoa odotetaan vihdoin tapahtuvaksi ja ainakin ennusmerkit ovat hyvät. Heini on ollut yksi Lahden pre-seasonin pirteimmistä pelaajista ja noussut vakituisesti avauskokoonpanoon. Myös parissa ensimmäisessä liigapelissä Heini on ollut avauskokoonpanossa (Jaro ja Kups pelit), ihan hyvällä menestyksellä. Heini on ainakin kahden ensimmäisen liigapelin perusteella tullut avauskokoonpanoon jäädäkseen.

Heinin pelipaikka löytyy pääsääntöisesti laiturin tontilta, mutta miestä on muutamaan kertaan nähty myös keskikentän keskellä. Laiturina mies on selvästi parempi, sillä suhteellisen pieni varsi ei anna edullisia lähtökohtia keskikentän välillä raakoihinkin kaksinkamppailuihin.

Heinin syöttövarmuus ja äijämäisyys on kasvanut silmissä. Heiniä ei enää tuupita pallosta ihan noin vain. Tosin realiteetit pitää välillä tunnustaa, kun varressa on vain 71kg massaa. Syöttövarmuus on myös yksi osa-alue missä Heini on kehittynyt. Onhan Heini tosin aina ollut suhteellisen pallovarma pelaaja, mutta nyt se osa-alue rupeaa olemaan jo hyvissä kuosissa. Pallo ei enää lipsu ahtaassa paikassa. Ja tekemiseen on tullut ennenkaikkea varmuutta/tasaisuutta/kypsyyttä tai miksi ikinä sitä haluaakin kutsua. Laukaukset lähtee napakasti molemmilla jaloilla. Juoksuvoimaakin on tullut lisää ja junnumainen höntyily on kadonnut. Heinistä onkin pikkuhiljaa kasvamassa yksi joukkueen vastuunkantajista. Vastuunkannosta erinomainen esimerkki ovat erikoistilanteet. Heinille on varattu suuri rooli vapaa-ja kulmapotkuista, nyt kun Eerolaa ei ole enää joukkueessa. Litmanen toki antaa välillä parit vaparit, mutta pääsääntöisesti Heini on se mies, joka astelee pallon taakse erikoistilannetta antamaan. Tähän mennessä Heini on onnistunut roolissaan kelvollisesti. Vapaapotkuissa on vielä hiottavaa samoin kuin kulmapotkuissa, mutta koko ajan siinäkin Heini on kehittynyt. Ja tulee nimenomaan kehittymään.

Heinissä parasta onkin juuri miehen potentiaali. Kaveri on 19-vuotias, mutta on jo nyt avauskokoonpanon pelaaja. Heini lähenteleekin jopa suurlupaus Toivomäkeä, mitä tulee lahjakkuuteen. Heini on ikäisekseen kypsä pelaaja ja erittäin itsevarma. Mies ei juuri kuvia kumartele, joka on pelaajalle todellakin vain hyvä asia. Tässä asiassa Heini onkin hieman "epäsuomalainen" pelaaja. Nimenomaan rohkeus pelata palloa maassa tai haastaa tarpeen vaatiessa on hyviä piirteitä, mitä ei jokaisesta suomalaispelurista löydy.


Annoinko Heinistä liian ruusuisen kuvan? No ei hätää, ei Heinikään täydellinen pelaaja ole. Heini ei tosiaankaan ole tehnyt maalin maalia liigapeleissä, joka antaa pienen särön kokonaiskuvaan. Heini ei ole juuri tehopörssin kärkinimien joukossa vilkkunut ja siihen on tultava muutos. Laiturin tontilta on kyettevä viimeistelemään syöttämään maaleja. Pelkkä pallon kiva näpertely ei riitä. Tehoja on tultava, vaikka sitten rumalla tavalla. Ihan sama, kunhan niitä syntyy.

Heini on siis vielä hiomaton timantti. Nopeutta on saatava lisää, tehoja saatava lisää, voimaa saatava lisää ja ylipäätänsä kaikkea lisää. Mikäli Heini jatkaa kehitystään voi hän tulevaisuudessa kolkutella jopa A-maajoukkueen portteja. Siihen on kuitenkin vielä niin pitkä matka ja ensisijaiset tavoitteet onkin pidettävä kotimaan sisällä. Kausi tai kaksi suuressa roolissa Suomen kentillä, jonka jälkeen siirto suurempiin ympyröihin. Tämän jälkeen peliajan vakinointi (onko tää edes sana? Melkein kuin vaginointi, hih) uudessa seurassa ja vasta tämän kaiken jälkeen ruvetaan puhumaan Maajoukkueesta.

Heinin sopimus FC Lahden kanssa loppuu tähän kauteen ja jos Lahti ei ole ajoissa liikkeellä voi Heini lähteä pelaamaan suurempaan seuraan. Heinin omaa tulevaisuutta ei kannata vielä murehtia, sillä Litmasen sanoin, "Onhan tässä vielä aikaa".

"Suurennuslasin alla"osio tulee varmastikin saamaa jatkoa, jos vaan lukijoilla riittää luku-intoa. Mahdollisia pelaajia keitä olen alustavasti suunnitellut suurennuslasin alle ovat McVea, Sihvola, Tuomi, Korte, Vanninen, Värttö jne. Ehdotuksia saa laittaa!

P.S Joku matemaatikko voisi laskea voisi nopsasti laskea kuinka monta kertaa toistin nimeä Heini. Aika monta kuuluu oma veikkaukseni....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti