torstai 15. huhtikuuta 2010

Itseluottamusta etsimässä - FC Lahti - FF Jaro 17.4.2010, Hiihtostadion

FC Lahti aloitta Veikkausliigakautensa 2010 kotona 17.4. Vastaan Hiihtikselle marssii pietarsaarelainen FF Jaro. Molemmat joukkueet ovat kokeneet viime kauden kohtaamisten jälkeen muutoksia ja luvassa on mielenkiintoinen kauden avaus molemmille. Alkukaudet ja Jaro ovat olleet Lahdelle aina pahoja vastuksia. Hyvä nurmi tulee tarjoamaan molemmille joukkueille erinomaiset puitteet. Kummatkin joukkueet tarvitsevat hyvän alun liigaan itseluottamuksen löytämiseksi, joten kumpikin joukkue lähtee voittamaan ottelua. Tiedossa on siis jännittävä ottelu.

Lahti kärsii edelleen puolustajapulasta. Hugo Mirandan saapuminen mastojen juureen onkin positiivinen juttu, sillä nyt joukkue saa kentälle kaksi topparia ja kaivattua johtajuutta. Topparikaksikko vaikuttaa pätevältä, mutta sen yhteispeli keskenään ja kokemattoman maalivahdin kanssa muodostaa kysymysmerkin. Mahdolliset ongelmat näkyvät heti merkkausvirheinä ja etenkin erikoistilanteissa nämä virheet voivat ratkaista pelin. Myös toisen laitapakin kohtalo on vielä pienoinen arvoitus. Keskikenttä tulee totutusti rakentumaan akselille Vanninen-Korte. Yhdessä tämä kaksikko pystyy torpeedoimaan maata pitkin tulevat hyökkäykset suurella prosentilla. Korte pystyy myös hyökkäävämpään rooliin ja jakelemaan palloa ylös ja laitoihin. Keskikentän laidoille Ilillä on heittää pallollista taitoa. Fofana, Shala ja Heini muodostavat pelotteen vastustajan puolustukselle. Hyökkäyskalusto kuulostaa kovalta. Rafaelin meriittejä ei tarvitse toistaa, sillä miehen taso tiedetään ympäri Suomen. Rinnalleen Rafael saanee liigassa kääntämättömän kortin, Pekka Sihvolan. Ykkösessä maaleja mättänyt Pexi on nopea ja taitava, mutta ei pysty luomaan itselleen Rafaelin tavoin maalipaikkoja. Rafael ja keskikentän hyökkäyskalusto kuitenkin pystyy paikkoja luomaan, joten Pexin tarvitsee tällä tasollakin siirtää pallot verkkoon kovalla prosentilla. Yhtälön toteutuessa juhlitaan Hiihtiksellä lauantai-iltana useasti kauniita maaleja. Vaihtopenkiltä on lisäksi heitettävissä kärkeen ja laidoille eri tyyppisiä vaihtoehtoja, kuten Länsitalo ja Kemppinen. Lahden mahdollisesta avauskokoonpanosta on mahdotonta kuitenkaan varmaksi sanoa vielä mitään, sillä joukkueen miehistöön saattaa liittyä vielä uusia miehiä.

Jaro on mielenkiintoinen vastus. Se sai itselleen kovan luokan paluumuuttajan, Alexei Eremenko juniorin. Muuten pietarsaarelaisten hyökkäyskalusto on kokematonta. Eremenko juniorin saunakaveri Zézé on liigatasolle hyvä vahvistus, mutta on eri asia, pääseekö Jaro hyödyntämään norsunluurannikkolaisen nopeutta. Jos Korte-Vanninen -kaksikko onnistuu pimentämään Juniorin, ei Jaro pysty hyökkäämään maata pitkin. Jaron hyökkäyskalusto ei pysty painimaan Lahden topparikaksikon kanssa, joten keskikentällä tapahtuu ottelun ratkaisut. Jaron puolustus on osittainen kysymysmerkki. Jaro ei pysty tukkimaan keskikentän keskustaa ja Lahti pääsee halutessaan nopeisiin vastaiskuihin. Jos Aho joutuu pelaamaan topparina, on nopealla Sihvolalla helppo työ juoksukilpaluissa ohittaa hänet. Jaron laitapakeille tulee kiire ilta, sillä heidän vahvuuksiinsa ei kuulu 1 vs 1 -tilanteet. Ahon toppariparina luutiva Vasilijev on liigatasolla täysin testaamatta. Jaron ongelmaksi koituu puolustuslinjan taakse pelatut pistopallot ja 1 vs 1 -tilanteet. Myös erikoistilanteet ovat ratkaisevassa roolissa, sillä Lahden nostaessa topparit ylös, ei Jaro pysty vastaamaan yhtä hyvin pääpelivoimaan.

Ottelun ratkaisut tullaan näkemään erikoistilanteista ja keskikentällä. Pystyykö Korte ja Vanninen pimentämään Eremenko juniorin? Onnistuuko Lahti pelaamaan nopealla suunnanmuutospelillä palloa Jaron puolustuslinjan taakse? Miten Lahden puolustuslinja on kerennyt hitsautumaan tiiviiksi lyhyessä ajassa? Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset Hiihtikseltä lauantaina kello 19oo alkaen.

1 kommentti: