sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Lahtelaisen jalkapalloilun lyhyt taloushistoria

FC Lahti Oy
Perustettu 6.6.2008
Y-tunnus: 2199726-8
Päätoimiala: Urheiluseurojen toiminta (93120)
Hallitus 17.4.2010 saakka:
Karjalainen Urpo Kalevi (Hpj.)
Siikala Hannu Kalevi
Halttunen Mika Sakari
Ruoti Matti Reijo Sakari
Lumio Jussi Riku
Tiira Matti Juhani
Toimitusjohtaja 11.2.2009 saakka: Milko Marsala (Sitä ennen Ry:n toiminnanjohtaja 5.5.2008 alkaen)
Toimitusjohtaja 12.2.2009 - 31.8.2009 Mr. No Body (Hpj. Karjalainen ja jäsen Lumio paikkaavat)
Toimitusjohtaja 1.9.2009 alkaen Hans-Peter "Hasse" Kallström
1.varsinainen tilikausi:
* Liikevaihto 880 000 €
* Tulos: - 122 000 € (odottaa yhtiökokouksen vahvistusta 17.4.2010)

Kaksi vuotta sitten FC Lahti Ry:n vuosikokous valtuutti seuran hallituksen käynnistämään toimenpiteet, joilla perustetaan FC Lahti OY. Tavoitteena oli saada toimintaan tarvittavaa peruspääomaa, seuran omistajuudelle kasvot ja laajapohjainen sidosryhmä toiminnan tueksi. Näin tapahtukin, sillä Oy:n ylimääräinen yhtiökokous antoi 12.11.2008 pitämässään kokouksessa yhtiön hallitukselle valtuudet siirtää jalkapalloliiketoiminta ja kilpailutoiminta FC Lahti ry:ltä uudelle osakeyhtiölle. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa vahvistettiin myös suunnatun osakeannin merkinnät. Tässä vaiheessa merkintöjen kokonaismäärä oli 250.000 euroa, ja FC Lahti Oy sai 32 uutta omistajaa:

FCL Capital Oy 50 kpl, Mika Halttunen 50, Jussi Lumio 45, BusTravel Oy Reissu Ruoti 20, FC Reipas ry 20, Seppo Kemppinen 20, Jari Litmanen 20, Rekurine Oy 20, Y-Bros Oy 20, Perttu Valaja 20, Mika Bohm 10, FCKuusysi ry 10, Juhani Ikävalko 10, Tero Kari 10, Urpo Karjalainen 10, KolibriStar Oy 10, Joonas Kolkka 10, Markku Koskinen 10, Jussi Kärävä 10, Jouni Lievonen 10, LPJ-Invest Oy 10, Lähi-vakuutus Vellamo 10, MilkoMarsala 10, Karri Naakka 10, Antti Norrlin 10, Hannu Siikala 10, Antti Sirvo 10, Matti Tiira 10, Olavi Vahter 10, Timo Wallenius 10, Teemu Varpola 10, Ilkka Mäkelä 5. 10 kappaleen merkitsemishinta 5000 euroa.

Hyvä, firma oli pystyssä, pronssia taskut täynnä ja Eurooppa odotti! Toki pääoma oli pienempi kuin oli toivottu, mutta välttävästi tyydyttävä suoritus kuitenkin. Omistajuuden kasvot olivat kalpeat ja moninaiset. Kalpeat siksi, ettei yksikään laittanut satasia peliin. Moninaiset siksi, että lukumääräksi tuli 32. Moni sijoitti minimin 5 000 € eli 10 osaketta. Littiäkin siteerattiin "suuromistajaksi" kun laittoi kympin. Laajapohjainen sidosryhmä saatiin. Tosin ei se tainnut siitä suurentua verrattuna Ry:n sidosryhmään. Samat nimet ja yhteistyökumppanit. Juuri alkaneen globaalin taloustaantuman keskellä suoritus oli "ihan hyvä" kaiken kaikkiaan.

Yhtiö oli kuitenkin tehnyt jo ensimmäisen virheen ennen olemassaoloaan. Pienessä yhtiössä henkilövalinnat ovat aina kriittisiä, oli kyse tässä tapauksessa tehtävistä kentällä, toimistossa tai kabineteissä. Toimistolle oli valittu Primus Motoriksi "talousmiehen taustalla jalkapallon pariin polkaiseva", JetPakin myynti- ja markkinointijohtaja Milko Marsala. JetPak oli Veikkausliigan kumppani noihin aikoihin. "Milkolla on vankka tausta yhteistyösuhteiden rakentamisessa. Hänen panostaan suunnataan selkeästi seuran yleisjohtamiseen. Kiinnostavuuden parantamisesta, yleisömäärien kasvattamisesta ja palvelujen kehittämisestä odotan tuloksia," kertoi Marsalan rekrytoinut hallituksen pj Upi Karjalainen.

Tulos on ollut lähes katastrofaalinen. Marsala erosi heti ensimmäisen varsinaisen tilikauden alkuun. Uutta ei palkattu vaan hallituksesta löytyi tuuraajat moneen asiaan, eli Upi ja Lumio, kiitos heille ponnisteluista. Taloudellinen tulos oli 122 000 "Tapiolaa". Yhteistyökumppaneita ei ollut tarpeeksi määrällisesti eikä laadullisesti. Arvio on että YLI 200 000 euroa puuttui budjetista. Tästä vastaa toimitusjohtaja, joka ymmärsi saavuttaneensa kyvyttömyytensä rajat ja "sai ulkopuolelta houkuttelevan työtarjouksen". FCL:n toimarin näytöillä en palkkaisi häntä mihinkään. Mutta ehkä aika ja paikka olivat hänelle väärät, onhan hän kuitenkin jotain joskus kaupaksi saanut. Kausi kuitenkin osoitti että rekrytointi oli epäonnistunut. Missään tavoitteissa ei onnistuttu. Kiinnostavuus ehkä vähän kasvoi europelien ansiosta. Yleisömäärät olivat floppi, palveluita ei kehitetty ollenkaan.

Miten tätä käsiteltiin kabinetissa, osakeyhtiön hallituksessa? Millä perustein Marsala todettiin parhaaksi vaihtoehdoista? Onko toimittu huolellisesti? Valvottiinko toimitusjohtajan tekemisiä? Miten reagoitiin? En tiedä mutta tulos kertoo oleellisen. Katsotaan mikä on hallituksen kokoonpano seuraavan yhtiökokouksen jälkeen.

FC Lahti Oy:n historia on esitetty yllä lyhykäisyydessään. Ei niin huono ettei jotain hyvääkin. Meillä on velaton yhtiö, hyvä. Yhtiö on selvinnyt pahimmasta lamasta, hyvä. Uusi toimitusjohtaja vaikuttaa onnistuneelta rekrytoinnilta, erittäin hyvä. Tuotekehitystä tapahtuu ja sen tuloksista on saatu positiivisia maistiaisia, hyvä. Kuitenkin, ensimmäinen tilikausi on ollut surkea. Jos tästä historiasta jotain tulisi oppia, olisi se lyhykäisyydessään tämä:" Ei enää koskaan näin."

Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen FC Lahti Oy:n tulevaa osakeantia, jonka pitäisi alkaa 15.4.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti