maanantai 5. huhtikuuta 2010

Sopimukset loppuvat tähän kauteen, mitä tapahtuu kesän ja syksyn aikana?

Tällä hetkellä FC Lahdella on sopimukset 20 pelaajan kanssa, ja kuten aikaisemmissa kirjoituksissa on todettu, hakee seura vielä ainakin kahta pelaajaa. Nämä kaksi hankintaa todennäköisesti tulevat olemaan ulkomaalaisia, joten heidän sopimukset lienevät kauden mittaisia. Joten kun kausi Lahden osalta alkaa on kasassa n. 22-23 pelaajasopimusta. Huomionarvoista pelaajasopimuksissa ei kuitenkaan ole määrä, vaan milloin suurin osa niistä loppuu. Nimittäin 20 pelaajasopimuksesta vain yksi jatkuu kaudelle 2011, ja se sopimus on rotaatiopelaaja Länsitalon. Mitä tapahtuu ensi vuonna kaikkien muiden pelaajien kanssa?

Yksi pelaaja on erittäin todennäköisesti FC Lahden mies myös vuoden päästä, nimittäin Rafael, joka on ilmoittanut halunsa lopettaa uransa Lahdessa. Janne Moilanen todennäköisesti lopettaa uransa tämän kauden jälkeen. Mutta loput 17 pelaajaa ovat vielä täysin kysymysmerkkejä tulevaisuuden suhteen. Osan kanssa FC Lahti pyrkii istumaan neuvottelupöytään kesällä, kun kausi on saatu kunnolla käyntiin. Osa päästetään menemään, koska joukkueen tarvitsee myös uudistua aika ajoin, jotta kehitystä tapahtuu. Mutta kenen kanssa FC Lahti pyrkii sopimukseen, ja onko kesä jo liian myöhäinen ajankohta sopimusten uusimiseen?

Isossa maailmassa pyritään potentiaalisten ja tärkeiden pelaajien kanssa uusimaan sopimukset jo vuotta ennen kuin vanhat sopimukset umpeutuvat. Myös osa veikkausliigaseuroista pyrkii tähän, mutta Lahdessa toimintamallia ei ole haluttu tai kyetty ottamaan käyttöön. Tämä on johtanut aikaisempina vuosina siihen, että osa hyvistä ja potentiaalisista lahtelaisista on karannut muihin seuroihin. Ja näin tulee tapahtumaan myös tänä vuonna, sillä kesällä kun Lahti alkaa neuvotella haluamiensa pelaajien kanssa, on apajille ilmoittautunut jo muitakin veikkausliigaseuroja. Kilpailu pelaajista kuten Eero Korte, Drilon Shala, Riku Heini ja Heikki Haara tulee olemaan kovaa. Ja on erittäin todennäköistä että useampi jättää Lahden taakseen, ja hakee lihavamman palkkapussin muualta.

Miten tähän kuvioon pystyttäisiin varautumaan, ja kuinka se pystyttäisiin välttämään? Yksiselitteistä ratkaisua ei ole, mutta uusien sopimusten neuvottelu tulisi kuitenkin aloittaa jo aikaisemmin. Tämän hetkinen taloustilanne tekee kuitenkin tästä vaikeaa, koska uudet sopimukset yleensä tarkoittavat myös lihavampaa tilipussia pelaajille. Yhtenä vaihtoehtona pelaajille voisi tarjota uutta sopimusta, jossa edellisen sopimuksen viimeinen kausi menee vanhalla palkalla, tai vain pienellä palkan korotuksella. Ja sen jälkeiset kaudet sitten suuremmalla tilipussilla. Näin ollen pelaajat varmistuisivat palkan korotuksesta tuleville vuosille, vaikka vanhan sopimuksen viimeinen kausi menisi vähän mönkään. Tällä tavalla Lahti myös varmistaisi pelaajien jatkamisen Lahdessa, tai ainakin parantaisivat todennäköisyyttä siihen.

Joku varmaan miettii, hyvä että osasta pelaajista päästään huonon kauden jälkeen. Mutta asia ei ole näin yksinkertainen, koska jos ja kun Lahti joutuu etsimään menettämiensä pelaajien tilalle korvaavia muualta Suomesta, nousee hintalappu useimmiten korkeammaksi. Tämä johtuu useimmiten siitä, että oman kylän kasvatin todellista arvoa ei ymmärretä, koska hänet mielletään vielä samana juniorina joka liittyi treeneihin kuusitoista vuotiaana. Kehitystä on vaikea huomata, kun se tapahtuu suoraan silmien edessä, eikä jossain kauempana. Erittäin kärjistettynä esimerkkinä tästä voidaan käyttää ihmisten lihomista; Jos oma puoliso tai läheinen ystävä lihoo vuoden aikana 10 kiloa on sitä vaikea huomata kun se tapahtuu vähitellen ja koko ajan silmien edessä. Mutta jos tapaat vuoden jälkeen vanhan ystäväsi, huomaat taatusti kertyneet kilot.

Lahdessa tilanne ei ole kuitenkaan Suomen huonoin, johtuen erittäin hyvästä ja laajasta juniorituotannosta, jota puskee ulos sekä Reipas että Kuusysi. Voidaankin aina luottaa että vanhojen pelaajien tilalle tulee se 2-3 potentiaalista junioria. Ensi kauden suhteen tilanne on toinen, ei sen takia etteikö potentiaalisia junioreita taas tulisi, vaan se että niitä tarvittaisiin aikaisempaa enemmän. Kesästä ja syksystä tuleekin sopimustilanteen kannalta erittäin mielenkiintoinen. Kenen kanssa Lahti saa jatkosopimuksen aikaiseksi, ja ketkä ovat tänä vuonna ne jotka suuntaavat Helsinkiin, Tampereelle tai Myllykoskelle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti