Myslit näppikselle jne kun palloliiton liittohallitus otti roolia ja ilmoitti suomalaisten pääsarjojen kilpailukyvyn terästämisestä. Jotta Suomi olisi vuonna 2020 Euroopan top10:ssä, on kotimaista kilpafutista kehitettävä. Kyllä näin on. Itse en tuohon tavoitteeseen top10 usko, 15 voisi olla realistinen. Kilpafutista on kehitettävä, tietysti. Luulisi että se kuuluu sisäänrakennettuna niin palloliiton kuin marionettiliigan tehtäviinkin. 20 vuoden seuranta suomen pääsarjoista toki kertoo, että puuhastelu on useimmiten käytetty termi kuvaamaan toimintaa. Nyt kehityskeinoksi valittiin strategiakaudelle 2010-2013 päätös siivota toimialalta 28 % toimijoista kahdessa vuodessa.
Jo darwinismi osoittaa sen, että AINA heikoimmat ja elinkelvottomat karsiutuvat pois pitkässä juoksussa. Viihdemaailma on täynnä "one hit wondereita". Jokaisella toimialalla on aika ajoin "markkinahäirikkö", joka toimillaan ajaa omaa etuaan mutta kusee koko toimialan muroihin, eli lopulta myös omiinsa. Kaikissa organisaatioiden toimintaa tarkastelevissa tutkimuksissa todetaan, että toimijoiden määrän supistaminen ja aseman betonointi aiheuttaa oligopolin ja toiminnan näivettymisen. Ja me jalkapalloihmiset kun luulimme että Pekka Hämäläisestä eroon pääseminen olisi alku jonkin suuremman...
Hyvää uudistuksessa on se, että pelimäärät lisääntyy. Se näkyy sekä tulopuolella että menoissa. 7 matsia kaudessa enemmän vaatii pari lisäpelaajaa rinkiin, jotta jätkät jaksaa koko kauden. Ja näiden on oltava siis avauskamaa, eli kustannus noin 50 -70 000 euroa. Muutama kotipeli lisää ei tuota lisäinvestointia kata, ellei ottelutapahtumalle (tuotolle) tehdä jotain. Tässä kohtaa on luottoa Hasseen. Aika monta lihamukia hyppyreiden loisteessa lokakuussa saa mennä että kannattaa näillä katsojamäärillä. Toki tämän pelimäärien lisäyksen olisi saanut aikaan lisäämällä joukkuemäärä 16 joukkueeseen, ja pelaamalla cuppia kierros enemmän. Riittävä kiire tulisi siinäkin että kausi saadaan mahtumaan nurmikeleille. Aiemmin ei oikein voida aloittaa, venyttää voi viikon tai kaksi, tiivistää... no hyvin vähän. Ykkösen voisi muuttaa kaksilohkoiseksi nousukarsintoineen, kakkosen nelilohkoiseksi. Kustannukset, lähinnä matkakustannukset, olisivat inhimilliset. Tämä parantaisi seurojen elinvoimaa.
Toki kärkijoukkueet sarjassa kuin sarjassa pelaavat kovempia otteluita kun on vähemmän heikompia joukkueita sarjassa. Mutta uskon vakaasti että määrästä kumpuaa laatua, ja pitkässä juoksussa lähes kaikilla organisaatioilla on tavoitteena kehittyä. Uskon, että Suomessa pelataan parempaa futista viiden vuoden kuluttua, olisi pelattu nykymenolla tai 16 joukkueen sarjallakin. Mutta uskon myös, että kokonaisuus nimeltä suomalainen jalkapallo voi huonommin. Ja klubi tulee edelleen puppeloimaan europelien ekalla kierroksella. Ellei putoa liigasta.
Miten tämä sitten vaikuttaa Lahteen, ja FC Lahteen?
"Tässä tilanteessa Kallström näyttää supistuksille vihreää valoa ja suorastaan aplodeeraa:
– Minä riemuitsin, kun luin päätöksestä teksti-tv:stä, vaikka voin kyllä kuvitella, että meidänkin seurassa on ihmisiä, jotka epäilevät ratkaisun järkevyyttä. Mutta jos puhutaan kehityksestä ja FC Lahden panoksesta koko suomalaisen jalkapallon kehitystalkoissa, niin tie on oikea. Meidän pitää tähän haasteeseen vastata ja ennakkoluulottomasti tarttua.
– Mennään vaan jumankauta kohti ääntä, ei meillä ole muuta vaihtoehtoa! Kallström vaatii."
Ihan reipasta puhetta Hasselta. Toisaalta, näin pitää ollakin, kun tarkastellaan meijän firmaa pelkästään. Nyt ei tutista ja voivotella. Tälle ei voida mitään, tämän kanssa on elettävä, ja taklattava haaste kilpailijoita paremmin. Näin FC Lahti menestyy jatkossakin. Hasse hoitaa homman, eli pelimerkit urheilullisen menestymisen edellytyksille. Jos ei hoida, huonompi meille ja Hasselle byebye. Jos urheilullinen puoli sakkaa pelimerkeistä huolimatta, sama sinne.
"Kallström tiedostaa,että nykymallinen FC Lahti on vaaravyöhykkeessä, kun sarjaa supistetaan.
– Olemme alkaneet jo valmistautua tulevaan. Uutta pohjaa tarvitaan, kun ratkaisevaksi tulevaisuuden kannalta saattaa muodostua se, olemmeko liigassa kymmenes ja yhdestoista.
Mistä sitä uutta pohjaa löytyy?
– Tämä ei ole vain FC Lahden asia, vaan koko lahtelaisen jalkapalloilun. Minusta meitä ei vie eteenpäin se, että tavoitellaan kuudetta sijaa tai vastaavaa, vaan meidän pitää pyrkiä tarjoamaan perinteikkään jalkapallokaupungin yleisölle jotain enemmän, jotain josta voi olla ylpeä.
– Vielä ennen juhannusta meidän pitäisi pystyä kertomaan julkisuudessa, mikä on Lahden jalkapalloilun selviytymissuunnitelma, Kallström sanoo."
Ihan hyvää ajatusta tuossakin, puheista tekoihin. Nyt jäämme odottamaan juhannusta. Itse en pidä siitä, että meidän tarvitsee tehdä selviytymissuunnitelma. Aivan kuin olisi joku hätä? Liigapaikka kaudelle 2012 pitäisi ansaita normaalilla toiminnalla, realiteetit on nyt tehty selviksi.
Koko Lahen futisskeneä ajatellen asia on huonompi, aivan samoin kuin koko suomalaista skeneä ajatellen. Miten käy Kyykän City Starsin? Onko rahkeita panostaa niin, että ollaan nykyporukoista kakkosen top vitosessa, jotta 2012 pelataan kakkosta? Ottaako SS Reipas haasteen vastaan Hassemaisesti, ja tähtää kesken murroksen jopa nousuun? Hiotaanko lahtelaista junnutuotantoa niin, että nähdään A+B -junnuissa kuhnurijoukkueet?
Loppukevennys: seuraavilla riveillä kerron laveasti Pekka Hämäläisen, Jan Waldenin ja Petri Jakosen saavutukset jalkapallojohtajina:
Tässä julkaisussa piti kirjoittamani osakeannista, mutta tilanne vaati toisin. Ehkäpä sitten seuraavalla kerralla.
perjantai 9. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
"Myslit näppikselle jne kun liigahallitus otti roolia ja ilmoitti suomalaisten pääsarjojen kilpailukyvyn terästämisestä. Jotta Suomi olisi vuonna 2020 Euroopan top10:ssä, on kotimaista kilpafutista kehitettävä."
VastaaPoistaMuuten sama, mutta pöllöliiton liittohallitushan sen päätöksen teki eikä *liiga.
Hyvä kirjoitus.
Niinpä olikin, korjattu faktat oikein.
VastaaPoista